E 120- karmin - Böcekten Elde Edilen Renk Maddesi
E 120- karmin nedir - hayvansal kaynaklı bir boya maddeleri nelerdir
Karmin hayvansal kaynaklı bir boya maddesidir. Aztekler zamanından bu yana kullanılmaktadır. İspanyolların Latin Amerikayı keşfinden sonra Avrupaya getirilmiştir. Mexiko ve Peruda yetişen bir kaktüste yaşayan Coccus cacti adlı böceğin dişisinin (Scharlach-Schildlaus) kurutulup, öğütülmesiyle elde edilir.
Coccus cacti bir parazit böcektir. Güney Amerikada yetişen bir çesit kaktüsün yapraklarında yaşar bu böcekten doğal hayvansal kaynaklı karmin asit üretilir.
Böcekten elde edilen bu renk maddesi özellikle meyve ve sebze üretilen gıda ürünlerinin renklerini kuvventlendirmek için kullanılmaktadır. Mesela konservelerde domates sularında, sucuklarda, içeceklerde, dondurma ve hafif tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Doğal yoldan böceklerden elde edilen bu renk maddesinin kullanımı Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.
Gıda endüstrisi haricinde kozmetik ve tekstil ürünlerinde kullanılabilmektedir.
E 120 renk maddesinin kullanım alanları
*
Sucuk ve salamlarda
*
Marmelat, recel ve meyveli karışımlarda
*
Şekerlemelerde ve drajelerin kaplamalarında (max. 300 mg/kg)
*
Peynirde (max. 125 mg/kg)
*
Meyveli veya meyve aromalı kalhvaltılık mısır gevreği (200 mg/kg)
*
Yoğurtlu içeceklerde, alkollü içeceklerde
*
Turuncgillerin yüzeyinde
*
Çerezler, ceviz, fındık gibi kabuklu yemişlerde
*
Tane kahve
*
Ruj
E 120 ve Allerjik Reaksiyonlar
Salicylasitine karşı alerjisi olanlarda E 120 de alerji yapabilir. (Salicylasit aspirinde, gıdalarda ise doğal olarak ananas, kayısı, çilek, greypurt, portakal, ahududu, frenk üzümü, üzüm ve limonda bulunur). Eğer bu gıdaları yediğinizde alerji yapıyorsa E 120 içeren gıdaları tükettiğinde de alerji yapabilir. Deride kızarıklık ve nefes almada zorluklar gibi.
E 120 özellikle benzoik asit`e (E 210) karşı duyarlı olanlarada alerji yapabilir.
E 120- karmin nedir - hayvansal kaynaklı bir boya maddeleri nelerdir
Karmin hayvansal kaynaklı bir boya maddesidir. Aztekler zamanından bu yana kullanılmaktadır. İspanyolların Latin Amerikayı keşfinden sonra Avrupaya getirilmiştir. Mexiko ve Peruda yetişen bir kaktüste yaşayan Coccus cacti adlı böceğin dişisinin (Scharlach-Schildlaus) kurutulup, öğütülmesiyle elde edilir.
Coccus cacti bir parazit böcektir. Güney Amerikada yetişen bir çesit kaktüsün yapraklarında yaşar bu böcekten doğal hayvansal kaynaklı karmin asit üretilir.
Böcekten elde edilen bu renk maddesi özellikle meyve ve sebze üretilen gıda ürünlerinin renklerini kuvventlendirmek için kullanılmaktadır. Mesela konservelerde domates sularında, sucuklarda, içeceklerde, dondurma ve hafif tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Doğal yoldan böceklerden elde edilen bu renk maddesinin kullanımı Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.
Gıda endüstrisi haricinde kozmetik ve tekstil ürünlerinde kullanılabilmektedir.
E 120 renk maddesinin kullanım alanları
*
Sucuk ve salamlarda
*
Marmelat, recel ve meyveli karışımlarda
*
Şekerlemelerde ve drajelerin kaplamalarında (max. 300 mg/kg)
*
Peynirde (max. 125 mg/kg)
*
Meyveli veya meyve aromalı kalhvaltılık mısır gevreği (200 mg/kg)
*
Yoğurtlu içeceklerde, alkollü içeceklerde
*
Turuncgillerin yüzeyinde
*
Çerezler, ceviz, fındık gibi kabuklu yemişlerde
*
Tane kahve
*
Ruj
E 120 ve Allerjik Reaksiyonlar
Salicylasitine karşı alerjisi olanlarda E 120 de alerji yapabilir. (Salicylasit aspirinde, gıdalarda ise doğal olarak ananas, kayısı, çilek, greypurt, portakal, ahududu, frenk üzümü, üzüm ve limonda bulunur). Eğer bu gıdaları yediğinizde alerji yapıyorsa E 120 içeren gıdaları tükettiğinde de alerji yapabilir. Deride kızarıklık ve nefes almada zorluklar gibi.
E 120 özellikle benzoik asit`e (E 210) karşı duyarlı olanlarada alerji yapabilir.
internetbudur
0 yorum: